ДОВГО САМ УЧИСЬ, ЩОБ НАВЧАТИ ІНШИХ. Григорій Сковорода

понеділок, 9 листопада 2015 р.

КАРПАТСЬКА СІЧ

Річниця створення  ( 9 листопада 1938 р.)

     Українці на Закарпатті були першими у міжвоєнній Європі народом, що не змирився із анексією, а зі зброєю в руках став на захист своєї свободи від агресії сусідніх держав. Для захисту краю 9 листопада 1938 року в М. Хуст була створена Організація  Народної Оборони Карпатська Січ (ОНОКС), що нараховувавла 10-15 тис. членів з яких військовий вишкіл  пройшли 2 тис. осіб.

       Командиром Карпатської Січі був обраний Д. Климпуш.
Серед старшин та в постійних гарнізонах була, крім місцевих, значна кількість галицьких українців - Зенон Коссак, Роман Шухевич (Щука)... Бійцями-січовиками наприкінці 1938-1939 рр. стали тисячі добровольців із Закарпаття, Східної Галичини,  Буковини, Волині, Лемківщини, Холмщини.  

                          
                           1 січня 1939 р. було  оголошено про створення
Жіночої Січі,  яку очолила Стефанія Тисовська.    Покласти голови за рідний край довелось новобранцям на Красному полі поблизу м. Хуста, в бою 15-17 березня 1939 року. Тут карпатські січовики  організували оборону проти регулярної угорської армії з танками, літаками, артилерією... .
   Однак, ця жертовна кров не допомогла патріотам,  і 18 березня 1939 р. угорська армія захопила останній пункт оборони січовиків - Воловець.


Народна пісня - "Понад Хустом ворон кряче"


Немає коментарів:

Дописати коментар